dinsdag 29 september 2009

Typisch Hongaars

Goulash.
Vrijwel iedereen in Nederland heeft weleens 'goelash' gegeten of er over gehoord. Maar wist u dat goelash eigenlijk een soep is dat wij hier 'gulyás' (goelaasj) noemen. Het is het meest bekende gerecht uit Hongarije dat oorspronkelijk een simpel eenpansgerecht is die runderherders (gulyás) vroeger op de poesta bereidden. Deze herders hadden een nomadenbestaan en trokken met hun runderen over de steppes. De herders moesten dus met zo min mogelijk spullen reizen en daarom werd alles in één ketel boven een open vuur klaargemaakt. Vaak gebruikten zij ingrediënten die op dat moment voorhanden waren: ui, tomaat, paprika, andere groentes die zij verder nog konden vinden en natuurlijk rundvlees. Dat sudderde dan een paar uur in de ketel totdat "de smaken met elkaar waren getrouwd". De gulyás komt het meest tot zijn recht als deze in de ketel op open vuur is bereid, maar smaakt ook heerlijk als u deze zelf in de keuken maakt.

Paprika.
Rode paprika, gele paprika, ronde paprika, paprika met een punt, zoete paprika, pittige paprika zo heet dat de tranen ervan in je ogen schieten. Paprika's zijn er in alle soorten en maten en geen enkel ander land kent er zoveel als Hongarije. De paprika komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en in de 16e eeuw introduceerden de Turken deze in Hongarije. Hier werd de paprika verder gekweekt en ontstonden er meer rassen. Paprika's, en ook tomaten, zijn niet weg te denken uit de Hongaarse keuken en worden in bijna elk gerecht verwerkt. Ook worden paprika's, net als tomaten, vaak gegeten in een salade bij het ontbijt, de lunch en diner. Elke paprika heeft een andere smaak en/of toepassing. Zo is de ene paprikasoort voornamelijk geschikt om mee te koken en smaakt de andere beter in een frisse salade. Wist u dat paprika's boordevol vitamine C zitten en dat vitamine C weer ontdekt is door de Hongaarse arts en Nobelprijswinnaar Albert Szent-Györgyi?

Salami en worst.
De bekendste salami´s worden gemaakt door Hertz en Pick."Kolbász" betekent worst en is er uiteraard alle vormen en smaken. Kolbász is dieprood van kleur en vaak dunner dan salami. De bekendste kolbász zijn "Gyulai" uit Gyula en "Csabai" uit Békescsaba. Kolbász wordt in veel Hongaarse gerechten gebruikt en smaakt ook heerlijk op brood of als hartige snack. Elk jaar vindt in oktober het "Csaba worstfestival" plaats.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten