dinsdag 29 september 2009

Autorijden in Hongarije

Wat je moet weten als je met de auto naar Hongarije gaat.

VERVOERSDOCUMENTEN
● Rijbewijs, kentekenbewijs, verzekeringsbewijs.
● Achter op de auto moet een officiële sticker uit het land van afkomst aangeplakt zijn (NL-sticker).

VERZEKERING: In Hongarije is een WA-verzekering verplicht.

ONGEVALLEN: Bij ongevallen met gewonden is het verplicht en in overige gevallen is het aanbevolen - met het oog op het regelen van de schade - om assistentie van de politie in te roepen via het landelijke nummer 107. De plaats van het ongeval mag slechts met toestemming van de dienstdoende agent worden verlaten.Personen met een niet-Hongaarse nationaliteit hebben het recht hun eigen taal te gebruiken bij ondervraging of het afleggen van een getuigenverklaring. Hierbij mag men de hulp inroepen van een tolk, een advocaat en het eigen consulaat.Terug naar de onderwerpen SCHADEREGELINGindien een auto met een Hongaars kenteken het ongeval heeft veroorzaakt dient men bij de eigen verzekeringsmaatschappij of bij Hungária Biztosító Rt. een claim in te dienen. Indien het ongeval veroorzaakt is door een auto met een buitenlands kenteken wendt men zich tot de Directie Internationale Motorvoertuigenverzekering van Hungária Biztosító Rt., (Tel.: +36-1-421 1421, ma t/m vr: 8:00-20:00).

VERKEERSREGELS: Het Hongaarse verkeersreglement is gebaseerd op de verdragen van Wenen en Genève, in het algemeen zijn dus de internationale verkeersregels van toepassing.

BELANGRIJK! Afwijkende regels of waar extra opgelet wordt:
● In Hongarije is het verboden een motorvoertuig te besturen als men alcohol heeft gedronken!
● Tijdens het rijden in een personenauto is mobiel telefoneren slechts toegestaan met handsfree bediening. Voor voertuigen met 2 of 3 wielen geldt een totaal verbod op mobiel telefoneren.
● Buiten de bebouwde kom moeten personenauto's ook overdag dimlicht invoeren. Voor bromfietsen en motorfietsen geldt deze verplichting ook binnen de bebouwde kom.
● Het gebruik van veiligheidsgordels is zowel op de voorbank als de achterbank verplicht.
● Kinderen jonger dan 12 jaar mogen voorin niet plaats nemen. Voor kinderen jonger dan 12 jaar en kinderen kleiner dan 150 cm is een speciaal kinderzitje verplicht.
● Het gebruik van de claxon binnen de bebouwde kom is alleen toegestaan bij gevaar (desondanks toeteren de Hongaarse bestuurders vaak en zonder gegronde reden op elkaar en op voetgangers).
● Voor bestuurders van motor- en bromfietsen is het dragen van een helm verplicht.
● In bochten, op kruisingen, spoorwegovergangen en bij voetgangersoversteekplaatsen geldt een inhaalverbod.
● Buiten de bebouwde kom dient men rekening te houden met onverlichte landbouwvoertuigen, paard-en-wagens, tractoren en rijwielen.
● Binnen de bebouwde kom mag groot licht slechts voor een korte periode worden gebruikt om eventuele hindernissen of slecht wegdek te kunnen waarnemen.
● Fout geparkeerde auto's worden weggesleept.
● Motorvoertuigen met schade aan de carrosserie mogen het land slechts verlaten met een officieel rapport.
● Bestuurders van motorvoertuigen die altijd en direct de voertuig- en persoonsdocumenten te kunnen overhandigen als hierom wordt gevraagd door de dienstdoende rechtspersoon.

VERKEERSBOETES: De boetes voor rijden onder invloed beginnen bij 30.000 Ft (± EUR 120). Op de achterkant van bekeuring staat waar deze moet worden voldaan. De bekeuring mag niet ter plaatse te worden betaald. De boetes moeten in forinten worden betaald middels een storting/overschrijving.

MAXIMUMSNELHEDEN PER VOERTUIGCATEGORIE: km/u op autosnelweg / autoweg / overige wegen / binnen de bebouwde kom
● personenauto of motorfiets: 130 / 110 / 90 / 50
● personenauto met aanhanger: 80 / 70 / 70 / 50

TOLWEGEN (SNELWEGEN)
● M0, M1, M3, M5, M6 en M7.
● Een zgn. e-vignette is verkrijgbaar o.a. aan de grens en bij pompstations door het hele land. Let op, u krijgt dus geen vignette meer, er wordt alleen de kenteken van uw voertuig geregistreerd bij het aanschaf van het e-vignette! Controleer het bonnetje dat u krijgt en bewaar deze goed tot na 1 jaar van verloop i.v.m. eventuele onterechte bekeuringen.
● Er zijn 4 categoriën, voertuigen met of zonder aanhanger met een totaalgewicht van max. 3500 kg horen bij categorie D1. Een 4-daags vignet voor deze voertuigen kost in 2008 ong. EUR 4,70 in het laagseizoen en EUR 6,15 in het hoogseizoen, verder is er ook een week-, maand- en jaarvignet.
● Meer info, tarieven: www.motorway.hu

PECHHULP
● Wegenwacht: 188
● 24u hulptelefoon van de Hongaarse Autoclub: +36-1-3451755

BRANDSTOF
● Het octaangehalte wordt op de pompen aangegeven: 86, 95 (Euroloodvrij) en 98 (Superplus) en Diesel.
● LPG is vrijwel overal verkrijgbaar. Loodvrij wordt aangegeven als 'Ólommentes' of 'Bleifrei'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten