dinsdag 29 september 2009

Typisch Hongaars 2

Pálinka.
Vuurwater, zoals veel mensen deze nationale drank bestempelen. Pálinka wordt gemaakt van fruit. De "barackpálinka" is de meest bekende en die wordt gemaakt van abrikozen. Daar vlak achter komen de "körte" (peren), "cseresznye" (kersen) en "szilva" (pruimen). De laatste jaren zijn de "paprikapálinka" (met een scherpe pepersmaak) en "mézespálinka" (met een vleugje honing) sterk in opkomst. Pálinka wordt tijdens veel gelegenheden gedronken. Voor het eten als aperitief, na het eten om overheersende smaken te neutraliseren, als slaapmutsje, in de winter om de kou te verdrijven en natuurlijk op feesten. Als u bij een Hongaar te gast bent dan ontkomt u er bij binnenkomst beslist niet aan om dit neutje met uw gastheer en/of -vrouw mee te drinken. De pálinka hoort u in één teug achter over te slaan, maar zeker dames nippen liever van hun drankje. Als u geen grote drinker bent laat u dan ook niet overhalen. Drink de pálinka in uw eigen tempo en laat desnoods uw drankje staan als het u na vele malen weigeren toch wordt voorgezet.

Wijn.
Wist u dat Hongarije een echt wijnland is? Misschien nog niet, maar als we u vertellen over het "Stierenbloed" uit Eger en de mierzoete "Tokajer" gaan er waarschijnlijk wel wat belletjes rinkelen. Het "Stierenbloed" dankt zijn bijnaam aan het verzet tegen de Turken bij de slag om Eger in 1552. De vrouwen zouden de rode wijn hebben aangelengd met stierenbloed waardoor de Hongaarse verdedigers een bovennatuurlijke kracht kregen en zij met 2.100 mannen, vrouwen en kinderen een leger van 80.000 soldaten wisten te verslaan. Alle witte wijnen uit Tokaj zijn beroemd geworden door niemand minder dan zonnekoning Lodewijk XIV die lovend sprak over de "Wijn der Koningen, Koning der Wijnen". De "Aszú", wat stroopachtig betekent, heeft een goudbruine kleur en een honingzoete smaak. Wist u dat de ingangen van de wijnkelders in Eger en Tokaj opvallend laag zijn, zo laag dat u zelfs moet bukken om binnen te komen? De wijnbouwers beweren dat de ingangen met opzet laag zijn gehouden opdat een ieder een buiging moet maken voor de opgeslagen vaten.

Unicum.
Unicum is een populair kruidenbitter dat al ruim 200 jaar door Zwack gemaakt wordt en dat volgens de legende zijn naam te danken heeft aan keizer Jozef II. De drank werd oorspronkelijk als geneesmiddel gebrouwen van een mengeling van meer dan 40 zorgvuldig gekozen medicinale planten en kruiden. Het kruidenbitter wordt nog steeds gebruikt bij verkoudheid, griep, buikpijn en andere medische aandoeningen. Inmiddels wordt Unicum al jaren ook als heerlijk aperitief voor of als afzakkertje na de maaltijd genuttigd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten