zaterdag 29 augustus 2009

Onze kinderen op de basischool

Het was wel erg wennen voor ze, de omschakeling naar de hongaarse school. Zeker omdat hun leraren geen woord over de grens praten. Behalve natuurlijk de leraar engels, maar die krijgen ze pas vanaf de 4e klas. Maar toch spraken ze beide na een half jaar al redelijk goed hongaars. Ik heb ze in het 1e jaar laten overblijven omdat ze dan huiswerkbegeleiding kregen. Marley vond dat heel leuk, Paco vond het niks dat overblijven. Dus Paco maar 3 dagen over laten blijven en de andere 2 dagen heb ik hem geholpen met zijn huiswerk. Zo leerde ik ook sneller de taal. Paco was al meteen zeer geliefd op school, met zijn grapjes en schattige lach. Marley is toch meer gesloten en serieuzer, maar nadat hij ook zijn draai had gevonden en van zich ging bijten, ging het ineen keer met sprongen voorruit. Marley was geaccepteerd en had een paar goede vrienden en een heel fijne klas. Paco had heel de school als vriend. Marley moest in de derde klas, klas 1-2 en 3 behalen, dat is dankzij zijn goede inspanningen, de wil om te leren en de begeleiding van zijn klassejuf ook gelukt. Zodat hij daaropvolgende jaar gewoon naar de 4e klas kon gaan. Paco had wat meer moeite met de hongaarse taal,. Voornamelijk omdat hij nog niet kon lezen en schrijven, ging het bij hem wat langzamer. Het is ook niet niks, zo'n nieuwe taal met een heel andere alfabet en uitspraak van de letters, het lijkt helemaal niet op nederlands. En hongaars woordenschat hadden ze natuurlijk niet. Paco zijn klassejuf kon hem ook niet zo goed begeleiden en was ook wel een beetje te lief voor hem. Daardoor besloten we dat hij in de 2e klas beter kon blijven zitten zodat hij eerst wat meer woordenschat kon krijgen en beter kon leren lezen. Ook ging hij op logopedie, alleen om de hongaarse taal beter onder de knie te kunnen krijgen. Dat bleek een goede zet geweest te zijn. In de 2e keer de 2e klas kreeg hij ook de oude klassejuf van Marley, die kon hem ook beter begeleiden en nu ging ook Paco met grote sprongen voorruit. Paco is gewoon niet zo'n student en houdt liever van spelen, maar hij doet zijn best op school en haalt veel betere punten. Nu gaat hij naar de 4e klas. Marley houdt erg van school en wil voorruit, heeft een gezellige klas en leuke klasseleraar. Hij haalt hele goede punten en gaat nu naar klas 7.
De puntentelling is hier ook anders: van 0 tot 5. Sterretje 5 is het hoogste (uitmuntend), 5 is goed, 4 is ruim voldoende, 3 is voldoende, 2 is matig, 1 onvoldoende, 0 is zeer slecht.
De kinderen hebben een week voorjaarsvakantie, 3 maanden zomervakantie, 1,5 week herfstvakantie, 2 weken kerstvakantie. Tussendoor hebben ze nog enkele dagen op katholieke- en hongaarse feestdagen vrij. Onze kinderen hebben helemaal hun draai gevonden, zitten lekker in hun vel, hebben vriendjes en genieten van de vrijheid hier en dat is toch wel het belangrijkste.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten