zaterdag 29 augustus 2009

Basisschool Hongarije

Toen wij hier kwamen wonen was Marley 9 jaar en Paco 6 jaar. Leerplichtig en dus meteen hier naar school. Wij kwamen in Legénd in mei, dus ze zijn nog een maandje hier naar school gegaan voordat de zomervakantie begon. Zo konden ze alvast wennen aan de hongaarse school, taal en alvast kennis maken met hun klasgenootjes. Eerst moesten ze ingeschreven worden, europas, lakcímkartya, betegkartya, pasfoto's, papieren van nederlandse school (vertaald naar engels) en 550 ft. heb je daarvoor nodig (voor schoolpas). Paco is dus nog even naar de kleuterschool gegaan (óvoda) om kennis te maken met zijn klasgenootjes van 1e klas. Want na zomervakantie begint hij in de 1e klas. Marley mocht naar de 2e klas en na de zomervakantie zal hij in de 3e klas beginnen.
In Hongarije zit de creche en de kleuterschool bij elkaar, genaamd óvoda. De kinderen zijn tussen de 3 en de 6 jaar. Alles gaat hier nog spelenderwijs en ze hoeven nog niet te leren lezen en schrijven. Ze kunnen heerlijk spelen, zingen en knutselen. Vooral veel buitenspelen in mooi, speciaal aangelegd speeltuintje. Korte pauze rond 10.00 met drinken en een broodje. Om 12.00 middageten met soep vooraf en daarna spaghetti/rijst/aardappels o.i.d. s'Middags gaan de kinderen even rusten op bed, na het rusten nog even spelen en krijgen ze nog iets lekkers (koek of fruit) en wat drinken. Om 16.00 kunnen ze weer opgehaald worden. Omdat ons Paco niet gewend was om s'middags te gaan rusten en niet tussen de middag wilde eten, haalde ik ons Paco om 12.00 op. In Nederland moeten de kleuters immers ook s'middags naar school om te leren. Schoolsysteem in Hongarije bevalt me veel beter en wordt veel meer ingesprongen op dat beide ouders kunnen gaan werken zonder al die problemen van opvang voor de kinderen.
De lagere school (általános iskola) begint dus bij de 1e klas en gaat tot de 8e klas. Dus 2 jaar langer dan in Nederland. Ze krijgen elk jaar steeds nieuwe vakken erbij en het schoolsysteem heeft meer weg van het nederlands middelbaar onderwijs. Het niveau ligt hier hoger en kinderen hebben meer tijd om na te denken wat ze hierna willen gaan doen. Als ze willen kunnen ze nog naar klas 9 en 10 gaan om hun leerplichtigheid tot de 16e te voldoen en daarna niet echt door te hoeven gaan studeren maar meteen kunnen gaan werken. Na klas 9 en 10 kun je aan de gang als leerling schilder, bouwvakker, timmerman of in fabriek of winkel werken. Een prima uitkomst voor degene die niet echt van studeren houden maar wel graag met hun handen werken.
De lagere school is in de onderbouw (klas 1 t/m 4) en bovenbouw (klas 5 t/m 8) verdeeld. De onderbouw is voornamelijk om goed hongaars te leren lezen en schrijven, daarnaast hebben ze hongaarse grammatica, slowaaks, rekenen, milieu en omgeving, gym, zang, tekenen, handenarbeid. In de 4e klas krijgen ze engels erbij. 5e Klas krijgen ze aardrijkskunde, geschiedenis, dans en drama enfolklore erbij. 6e klas krijgen ze informatica en gezondheidskunde erbij. 7e Klas krijgen ze scheikunde en biologie erbij.
Ze krijgen al vanaf klas 1 verschillende leraren voor verschillende vakken. Onderbouw is van 07.45 tot 11.30 of 12.30 (ligt aan de hoeveelheid vakken per dag). Bovenbouw is van 07.45 tot 12.30 of 13.30. Na elke les hebben ze een 10 minuten pauze, na het 2e uur hebben ze een pauze van 20 min. Aangezien de school niet in Legénd maar in volgend dorpje ligt (ca. 5 km. verderop) worden de kinderen opgehaald door schoolbus. De kinderen die overblijven worden weer met schoolbus om 16.00 naar huis gebracht. De kinderen die niet overblijven krijgen via school een buskaart (gratis) voor de gewone bus en kunnen daardoor met het openbaar vervoer eerder naar huis. Als de kinderen overblijven op school, krijgen ze in de pauze na het 2e uur een broodje met drinken, na de lessen warm eten hetzelfde als bij de ovoda, en om 15.30 weer een koekje of fruit met wat drinken. Voor het eten betaal je een minimale vergoeding van ong. 300 ft. per dag per kind, het overblijven met deelname van activiteiten (behalve zwemmen) is gratis. De overblijvers krijgen huiswerkbegeleiding en kunnen zich opgeven voor verschillende activiteiten zoals: voetballen, korfballen, dansen, muziekles, knutselclub, logopedie, zwemmen. Al deze activiteiten op het zwemmen na worden op school gedaan. Bijna elke dag krijgen de kinderen huiswerk, ligt er ook aan hoe snel ze zijn op school. Marley heeft minder huiswerk als Paco, gewoon omdat hij sneller doorwerkt op school in de lessen.
De kinderen leren normen en waarden, voor goed gedrag en behulpzaamheid krijgen ze ook punten, die tellen zwaar mee. Pesten, niet opletten, geklets terwijl er geluisterd moet worden, vervelerij en geklier, grote mond, vandalisme wordt hard aangepakt. Behulpzaamheid, samenwerken en goed je best doen wordt daarentegen ook weer beloond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten