vrijdag 28 augustus 2009

Huis kopen in Hongarije

Voordat we definitief naar Hongarije verhuisden, hadden we een jaar van te voren al een huis gekocht. Nou ja, huis, eerder een vervallen boerderij met oude stallen, grote aparte wijnkelder en flink wat grond. De oude boerderij met stallen is nog niet zo in slechte staat dat het helemaal afgebroken moet worden, maar een flinke opknapbeurt heeft het wel nodig. Maar we waren met z'n allen verliefd op dit plekje geworden en het bood voor ons ook de beste mogelijkheden hier in Legénd. Een huis kopen in Hongarije gaat op zich vrij vlot. Als je een leuk huis gevonden hebt kun je bij de gemeentelijke földhivatal (kadaster) de papieren van dat huis bekijken ofdat er meerdere eigenaars zijn van het huis, hoe groot het perceel precies is, waar de grenzen lopen. Ook moet je toestemming aan de burgemeester vragen om er te kunnen gaan wonen of vakantiehuis te mogen hebben. Ben je met de eigenaar(s) de prijs overeengekomen (altijd lager bieden, ze overvragen meestal) dan maak je een afspraak bij een advocaat. De advocaat maakt al het papierwerk in orde, daar betaal je ook onder zijn toezicht het afgesproken bedrag. Je hebt je paspoort nodig en je moeders meisjesnaam. Een advocaat kost zo rond de 100.000 ft en 200.000 ft., dit is incl. 12.000 ft. voor kadaster en 50.000 ft aan belasting(zegels). Je kunt dit gewoon aan de advocaat betalen, die regelt dat voor je. Je gaat met advocaat, of hij belt even dat je eraan komt, naar notaris om je paspoort te laten controleren en legaliseren (kost ong. 2.000 ft. per paspoort). Ook zorgt hij ervoor dat je je eigendomspapieren (tulajdonoslap) en de gestempelde papieren en definitief bestempelde koopcontract binnen een maand toegestuurd krijgt. Je krijgt alvast het voorlopig koopcontract met jullie handtekeningen en zegel van advocaat mee.
Kijk goed rond voordat je een huis definitief koopt, er staan er genoeg te koop en je krijgt zo een idee van de prijzen. Let op dat er geen schuld op zit (zoekt advocaat ook uit) en als er meerdere eigenaren zijn, let dan op ofdat ze er allemaal mee eens zijn met de afgesproken prijs en akkoord gaan met de verkoop van huis. Binnen een jaar krijg je je acceptgiro binnen van de overdrachtsbelasting, dat is eenmalig en een vast percentage van je aanschafsprijs van huis wat je wit hebt opgegeven. Onder 4 miljoen ft. is dit voor woonhuis 2 %, boven dit bedrag 6 % en voor weekend huis 10%.
Buitenlanders mogen geen huizen en/of grond kopen in het buitengebied. Pas dus op voor vage systemen voor aanschaf huis in buitengebied, koop liever een huis binnen dorp-of stadsgrens.
Prijzen van huizen verschillen nogal per dorp. In en om de stad zijn ze natuurlijk een stuk duurder, op het platteland kun je vrij goedkoop een huis kopen. Wij hebben al verschillende mensen geholpen met het kopen van een hongaars huis, dus als je vragen hebt of wat advies wilt, kun je gerust hier een berichtje achterlaten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten