woensdag 6 januari 2010

sinterklaas


Sinterklaas in Hongarije heet Mikulás [Mikoelaasj]. Hij wordt ook wel télapó [Teelapoo = vadertje winter] genoemd en hij komt uit Lapland. Hij heeft geen zwarte pieten om zich heen om hem te helpen maar een klein duivel, Krampusz. Een echte Krampusz is voor kleine kinderen zo eng, dat je hem eigenlijk maar heel zelden ziet: een man met een enorm houten duivelsmasker op. Hij wordt vaak vervangen door kinderen met hoorntjes.
Er zijn enkele afwijkende gebruiken in Hongarije rond Sint Nicolaas ten opzichte van Nederland. Kinderen poetsen één van hun laarzen op en zetten deze in de vensterbank van hun slaapkamer, in andere streken gebeurd ditzelfde met een sok die in het raam gehangen wordt. Ze laten het raam open om Sinterklaas naar binnen te laten. Hij stopt in de nacht van 5 op 6 december lekkers in de schoenen van kindertjes mits zij deze gepoetst hebben. Per streek is het afhankelijk wat zij krijgen: zoetigheid, een klein cadeautje en een heel klein gouden roetje, voor hun lieve en hun stoute daden. Of twee poppetjes: een duiveltje omdat ze soms stout zijn en een Sint-Nicolaaspop omdat ze ook vaak lief zijn.
Vaak komt Mikulas ook op school (op zes december) en leest dan, net als in Nederland uit zijn grote boek voor. Rond Sinterklaas zijn er ook chocoladefiguren te krijgen, waarvan sommigen meer op de Kerstman, anderen zeer sterk op onze eigen Sint lijken, met staf, zak en mijter. Bij ons in het dorp komt s'avonds op 5 december mikolás en zijn krampusz-en bij elk gezin langs en krijgen de kinderen een snoepzak. De krampuszen lopen al bellende door het dorp om aan te kondigen dat Mikolás eraan komt. De kinderen zijn dan helemaal opgewonden en echt elk kind krijgt dan een zeer goedgevulde snoepzak met chocolade, koekjes en snoepjes. Dit wordt mede geregeld door de gemeente en ook wordt er door gemeente en Europese subsidiefondsen elk jaar voor de feestdagen 'voedselpakketten' uitgedeeld aan alle gezinnen met schoolgaande kinderen. Dit zijn mooie initiatieven en hoop dat dit nog lang mag blijven doorgaan. Ook onze kinderen kregen een snoepzak en wij kregen ook zo'n doos vol met bakmeel, vermicelli, poedersuiker, koekjes en melkpoeder. Onze Paco is altijd erg blij als Mikolás komt en dit jaar mocht hij zelfs op de foto met hem. Hij houdt nogal van de sint- en kersttijd met kado's en gezelligheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten